Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 20 juni 2023 @ 00:00 door Travelboy , 1512 keer bekeken
Knokkelkoorts oftewel de infectieziekte dengue komt voor in (sup)tropische gebieden. De ziekte die via muggen wordt verspreid was eerder niet goed te voorkomen. Sinds april 2023 is er een vaccin beschikbaar. Het is raadzaam om deze te halen wanneer je (langdurig) naar een bestemming gaat waar dengue vaker voorkomt. Een infectie heeft zonder behandeling in sommige gevallen een dodelijke afloop.
De infectieziekte komt voor in (sub)tropische gebieden. Zo wordt het vaak aangetroffen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Het wordt overgedragen door muggen op mensen. Bij het merendeel van de infecties zijn er nauwelijks ziekteverschijnselen, maar dat is niet in alle gevallen zo. Want je kunt behoorlijk ziek worden als je voor de 2e of 3e keer een dengue-infectie hebt. Daar kan het beschikbare vaccin uitkomst in
Veel voorkomende symptomen van de ziekte zijn plotselinge koorts, spierpijn en hoofdpijn. Ook kun je last van je keel krijgen en/of misselijkheid. Dit houdt meestal een paar dagen tot een week aan. Bij sommige gevallen houden de klachten langer aan en kunnen deze leiden tot een ernstig ziekteverloop. Er is geen medicijn, je moet het uitzieken. Voor alle mogelijke klachten kun je terecht op de website van het RIVM.
Een muggenspray, klamboe of beschermende kleding, draagt bij aan preventie van knokkelkoorts. Maar je kunt nu dus ook een vaccin halen. Voor een volledige vaccinatie zijn 2 prikken nodig met 3 maanden tussentijd. Het vaccin voorkomt in 80 procent van de gevallen tegen dengue en zorgt er in 95 procent van de gevallen voor dat je niet in het ziekenhuis terecht komt. Het vaccin is met name bedoeld voor mensen die al eens dengue hebben gehad. Want zoals eerder gezegd kun je bij een 2e of 3e besmetting een stuk zieker worden. Overigens is het vaccin niet beschikbaar voor kinderen of zwangere vrouwen.
Het is belangrijk om altijd op te letten welke ziektes er voorkomen op jouw vakantiebestemming. Zo kun je ernstige infecties voorkomen die in ons land niet meer voorkomen. Let op dat je dit op tijd doet, soms is er een minimale tussenperiode vereist bij een meervoudige prik.
Dan helpt een paracetamol het best als een pijnstiller. Medicijnen met bloedverdunners worden afgeraden, bij een infectie wordt je bloed namelijk al verdund. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken tegen uitdroging. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd je huisarts.
bron: www.maxvakantieman.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.