Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 12 november 2023 @ 00:42 door Travelboy , 195 keer bekeken

De festivalzomer zit er echt op. Maar met een hoop verschillende festivals in Europa, met elk een eigen sfeer, line-up en type festivalganger gaat het al kriebelen voor het volgende festivalseizoen. Wij zetten de tofste festivals op een rij, zodat je nu al kan gaan plannen.

 

 

Europa - Festivals
© Bobica10 / Shutterstock.com

Sziget, Hongarije

Elk jaar verzamelen bijna een half miljoen muziekliefhebbers uit alle uithoeken van de wereld op een eiland midden in de Donau. Het eiland Obudaí, dat middenin Boedapest ligt, wordt voor een week in augustus omgedoopt tot ‘Island of Freedom’. Het resultaat? Een week lang genieten van een smeltkroes van verschillende muziekgenres, culturen en andere activiteiten zoals yoga en cabaret. En omdat het festival een hele week duurt, is Sziget perfect te combineren met uitstapjes naar Boedapest zelf.

Francofolies, Frankrijk

In de zomerzon van La Rochelle komen muziek en Franse flair samen op het Francofolies Festival. De lucht vult zich met Franse chansons en de geur van crêpes mixt zich met die van de zilte zee. En Francofolies is niet zomaar een festival, maar vooral een viering van de Franse taal en cultuur. Met een hele hoop Franstalig getalenteerde muzikanten en een ontspannen sfeer, krijg je al snel een gevoel van joie de vivre

 

 

Europa - Festivals
© Aleksandar Kamasi / Shutterstock.com

EXIT Festival, Servië

Als je aan festivals denkt, is Servië misschien niet het eerste land dat je in je opkomt. Onterecht in onze ogen. Tijdens EXIT Festival kunnen liefhebbers van zowel techno, dance, hiphop, rock en metalmuziek hun hart ophalen. Dit outdoor muziekfestival vindt jaarlijks plaats in een oud fort in de stad Novi Sad en vooral ’s nachts tot leven, als de hete zon onder is gegaan. EXIT is ontstaan vanuit een studentenprotest tegen het Servische regime eind jaren '90. De politieke en sociale boodschap die het festival nog steeds uitdraagt? Vrijheid en gelijkheid. Een fijne bijkomstigheid is dat dit festival ook nog eens een van de goedkoopste van Europa is. Zo betaal je slechts 87 euro voor een vierdaags-ticket.

Boom Festival, Portugal

Voor alle liefhebbers van trance, house en techno die tijdens een festivalweek ook het liefste een yoga-, dans- of meditatiesessie bijwonen, is Boom Festival dé plek. Een alternatief en uniek festival dat niet alleen om muziek draait, maar waar je ook workshops kan volgen, lezingen kan bijwonen. Met maximaal 33.333 bezoekers is het lastig om een kaartje te verkrijgen, maar dat maakt de sfeer op het festival des te intiemer en speciaal.

Glastonbury, Verenigd Koninkrijk

Maar weinig festivalgangers zullen nooit van Glastonbury Festival gehoord hebben. Met zo’n 175.000 bezoekers per dag, is dat ook niet zo gek. Van jong talent tot grote headliners: elke artiest staat in de rij om op Glastonbury op te mogen treden. Zonder dat er ook maar iets bekend is over de line-up, verkoopt het festival al jaren uit. Wat je alvast moet inpakken als je een kaartje weet te bemachtigen? Regenlaarzen. Op de vierde dag van het festival verandert het terrein van zo’n vijfhonderd voetbalvelden steevast in een grote modderpoel.

 

Europa - Festivals
© Melinda Nagy / Shutterstock.com

 

Untold, Roemenië

Ondanks dat de eerste editie van Untold pas in 2015 plaatsvond, behoort dit festival zeker op het lijstje. Met vooral elektronische muziek variërend van drum’n’bass tot techno en house, verandert de stad Cluj-Napoca volgens velen voor vier dagen in ‘the world capital of night and magic’. Met bizarre lichtshows, veel vuurwerk en grote namen kan je hier tot in de late uurtjes dansen met dancefans uit heel Europa.

Athene Jazzfestival, Griekenland

Toch meer een fan van jazz en blues? Dan is het Jazzfestival in Athene echt iets voor jou. Zeven dagen lang zijn de deuren geopend van vroeg tot laat en is het festival voor alle leeftijden toegankelijk. Met een internationale bekendheid treden hier artiesten uit binnen- en buitenland op. Niet zo gek ook, aangezien het festival al 23 jaar bestaat.

 

Europa - Festivals
© aula2pl / Shutterstock.com

 

Tomorrowland, België

Onze zuiderburen hosten hét grootste festival van Europa, waar je vast al eens van gehoord hebt: Tomorrowland. Met meer dan 17 stages en de allergrootste namen uit de EDM-wereld op de line-up kan je drie dagen lang losgaan en met je voetjes van de vloer dansen. Het festival is zo populair en verkoopt altijd helemaal uit, dus lees je goed in voor als je en kaartje wil bemachtigen voor dit feestweekend.

Dimensions Festival, Kroatië

Wil je eigenlijk niet kiezen tussen festival en strandvakantie? Dan biedt Dimensions in Kroatië de oplossing: het festival aan de Adriatische Zee combineert zon, zee en dansen. Een veelzijdig festival waar alle muzieksoorten aan je voorbijkomen. In de laatste week van augustus sluit je perfect de zomer af op deze idyllische locatie waar je elke avond kan afsluiten op een afterparty op een boot.   

 

Europa - Festivals
© Thomas Quack / Shutterstock.com

 

Melt Festival, Duitsland

Tussen een industrieel decor van een oude steenkolenmijn met hijskranen en graafmachines, waan je je drie dagen in een ander universum. De plaatsnaam waar Melt Festival plaatsvindt, Gräfenhainichen, kost misschien wat moeite om uit te spreken, maar dat maakt de line-up van het festival niet minder. Tot ’s morgens vroeg dans je hier op techno, house, urban en alternatieve pop. Wil je non-stop dansen? Begeef je dan naar de Sleepless Floor, waar je 24/7 los kan gaan.

Pohoda Festival, Slowakije

Dit festival vindt plaats op misschien wel een van de tofste locaties van dit lijstje. Een weekend lang kan je namelijk genieten van de meest uiteenlopende muziek op een verlaten luchthaven. Niet alleen dat is indrukwekkend, ook de prijzen van Pohoda zijn uniek voor een festival. Zo kan je hier al een fles wijn kopen voor zo’n acht euro en een biertje voor zo’n drie euro. Daarnaast is de sfeer op Pohoda heel gemoedelijk en dat blijkt: het festival verkoopt jaarlijks uit, maar vergroot de capaciteit niet om de good vibes te kunnen garanderen voor alle bezoekers.

 

Europa - Festivals
© Oliver Foerstner / Shutterstock.com

 

Roskilde, Denemarken

Met acht dagen is Roskilde het langste festival van het lijstje. Met een breed georiënteerde en indrukwekkende line-up, 130.000 bezoekers, meer dan 180 optredens en een geschiedenis van meer dan vijftig jaar, is het niet gek dat dit festival vaak uitverkoopt. Op Roskilde staat naast muziek, ook kunst, activisme en duurzaamheid centraal. Een voorbeeld daarvan? Alle winst van het festival wordt gedoneerd aan goede doelen. Daarnaast vindt er op de laatste dag van Roskilde standaard een ‘naked run’ plaats. Hierbij rennen naakte mensen rennen door weer en wind zo snel mogelijk over de streep om een entreebewijs voor de volgende editie van Roskilde te bemachtigen.

Primavera Sound, Spanje

Festivalliefhebbers van uiteenlopende genres komen samen in Barcelona voor Primavera Sound. Wat de sound van dit festival vooral is? Alternatief en experimenteel. Met een line-up waar je tegen zegt, trekt het vijfdaagse festival elk jaar eer dan 190.000 bezoekers. Je kan je festivalbezoek, dat door het zuiderse klimaat bijna een garantie heeft op lekker weer, verlengen met een stedentrip naar Barcelona. Nog iets bijzonders aan Primavera Sound? Sinds 2019 garanderen zij een 50/50 verhouding in de line-up qua mannelijke en vrouwelijke artiesten, wat door het festival zelf werd bezegeld met de slogan ‘the new normal’.

 

© Johan-Sebastian Rintala / Shutterstock.com

 

Flow Festival, Finland

In het hart van Helsinki wordt een voormalige energiecentrale voor drie dagen omgetoverd tot festivalterrein. Bij Flow word je niet alleen verwend wat betreft artiesten, maar ook met kunst en het lekkerste eten en drinken. Zo kan je hier proeven van culinaire hoogstandjes die bereid worden door de beste restaurants en cafés van heel Finland.

 

bron: www.3opreis.nlReacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.