Blog
Geplaatst op maandag 06 maart 2023 @ 00:02 door Travelboy , 841 keer bekeken
Van middeleeuwse kastelen en burchten, tot aan pittoreske landhuizen en bijzondere forten en vestingen; België is hét land om kastelen te bezoeken. Alleen in de Ardennen al is het aantal kastelen per vierkante meter heel groot. In Vlaanderen en Wallonië vind je de meest prachtige bouwsels, vaak met een museum of een bierbrouwerij erbij. Welke kastelen in België moet je ooit zien? De zeven meest bijzondere kastelen op een rij.
Wanneer je in België op kastelentocht gaat, is er heel veel keuze. Van kastelen die nog publiekelijk toegankelijk zijn, tot aan wat meer vervallen historisch panden die zeker een bezoekje waard zijn. Zeker ook in de omgeving van de grotere steden in ons buurland vind je mooie kastelen. Bijvoorbeeld in de buurt van Brussel, Gent, Namen en Luik.
Gent is niet alleen de stad van de mooie pandjes met trapgevels, het bier en de Vlaamse frieten, maar je vindt er ook een prachtige burcht: Het Gravensteen. Dit kasteel ligt midden in het centrum van Gent en is zeker mooi om van binnen en buiten te bewonderen. De geschiedenis van Het Gravensteen is bewogen en daar leer je dan ook meer over als je door het kasteel wandelt. Een bezoek aan deze burcht neemt je mee naar de twaalfde eeuw en hierin kom je alles te weten over de riddercultuur in die tijd. In Het Gravensteen kun je een audiotour volgen die je meeneemt door de hele burcht en op een humoristische manier de geschiedenis van het kasteel laat horen.
In de middeleeuwen bouwden de Graven van Vlaanderen de houten constructies die er eerst stonden om tot een donjon, een woontoren, met een stenen omheining. Hiermee wilden ze hun macht uitdragen. Filips van den Elzas bouwde het kasteel in 1180. Later, in de achttiende eeuw, werd het een katoenspinnerij en daarna raakte het zelfs helemaal in verval. In 1913 was de Wereldtentoonstelling in Gent en naar aanleiding daarvan restaureerde men het gebouw tot het werk dat het nu is.
→ Hotel tips Gent: Pillows Hotel Gent of Hotel Monasterium PoortAckere
Ten zuidwesten van Brussel ligt het Kasteel van Gaasbeek. In 1236 liet Godfried van Leuven hier een burcht bouwen om Brabant bescherming te bieden tegen de invallen van buitenaf. In de jaren erna werd het kasteel geregeld verwoest en weer opgebouwd en zo werd het van een middeleeuwse burcht langzaamaan een romantisch kasteel.
Het kasteel heeft daarnaast een bijzonder indrukwekkende museumtuin met verschillende fruitbomen, een oude kapel en een triomfboog die ter ere van Napoleon is geplaatst. Het kasteel ligt in de heuvels van het Pajottenland en eromheen ligt een enorm park van ruim vijftig hectare. De burcht had diverse eigenaars. Waaronder de Graaf van Egmond en later de markiezin Arconati Visconti. Zij zorgde ervoor dat haar gigantische kunstcollectie een mooie plek kreeg in het kasteel en haar slaap- en badkamer en chambre rouge zijn nog altijd te bewonderen in het kasteel. Ook huist er in het kasteel nu het Museum van de Vlaamse Gemeenschap, een museum met een uitgebreide kunstcollectie. Onder meer wandtapijten, schilderijen, beelden en meubilair vallen onder de collectie. Daarnaast zijn er regelmatig samenwerkingen met kunstenaars om exposities op te zetten in het kasteel.
Het kasteelpark werd in de zeventiende eeuw aangelegd en een wandeling door dit park neemt je even mee terug in de tijd. Brede wandelwegen, eeuwenoude beuken en verschillende plantensoorten sieren het park.
→ Hotel tip voor Brussel: Motel One Brussels of Hotel Indigo Brussels
Bron: Visit Flanders, Luc Bohez
Bron: Visit Flanders
Het plaatsje Chimay is welbekend door het biermerk Chimay, maar er staat ook een prachtig kasteel dat het bewonderen waard is. Het Château de Chimay is door de jaren heen door verschillende families bewoond geweest, waaronder Erlebold, de Chimay, de Croy, de Arenbergs en nu door prins Philippe en prinses Françoise de Chimay. Door deze diverse bewoners, is het kasteel ook meerdere keren veranderd. Aan het einde van de negende eeuw bouwde Graaf Erlebold het eerste kasteel van Chimay. In de tiende eeuw kwamen de Chimays in het kasteel en na veel machtswisselingen, kwam het uiteindelijk in de handen van de Croy familie. Een aantal eeuwen later wordt Chimay een prinsdom en gaat het kasteel over op de Arenbergs en uiteindelijk is het kasteel nu eigendom van de Chimays.
Het kasteel is opengesteld voor het publiek en er zijn veel culturele activiteiten in het kasteel. Tijdens een bezoek ontdek je alles over de geschiedenis van het château en je kunt een film kijken waarin je meer leert over Chimay.
→ Hotel tip in de buurt van dit kasteel in België: Villa Adélaïde
Kasteel De Dool in Helchteren heeft zijn oorsprong in de dertiende eeuw. In de middeleeuwen was het een zomerresidentie en later een toevluchtsoord voor de abten van Abdij van Sint-Truiden. Het huidige kasteel stamt uit de zestiende eeuw. Net als vele kastelen, heeft ook deze een bewogen geschiedenis achter de rug. Van oorlogen tot aan verblijfsplaats voor Duitse soldaten, tot aan geen enkele bewoner meer. In 1993 kocht Mieke Desplenter het kasteel en begon met de renovatie.
In 1994 opende brouwerij Ter Dolen in de voorgebouwen van het kasteel. Alle bieren worden huis gemaakt en er is een bottelarij waar ze de bieren afvullen. Bij de brouwerij vinden ook rondleidingen plaats en je kunt er biertjes proeven. Ter Dolen Blond, Donker, Tripel, Rouge en Wit zijn gevestigde namen in de omgeving.
Bron: Visit Flanders
Rondom het stadje Bilzen vind je een grote hoeveelheid kastelen, waaronder de Landcommanderij Alden Biesen. Dit is een van de grootste, publiekelijk toegankelijke, kasteeldomeinen van België en dat is niet voor niets. Het kasteel is alleen al de moeite waard om te bezoeken, maar ook de Franse Tuin en het Engels Park zijn bijzonder om te bekijken. Alden Biesen is het makkelijkst te ontdekken met een van de rondleidingen die er in het kasteel aangeboden worden. Je leert dan onder andere dat het kasteel achthonderd jaar geleden een van de hoofdkwartieren van de Ridders van de Duitse Orde was.
De Waterburcht is een van de indrukwekkende gebouwen die je nog altijd kunt bezoeken. Het is in de zestiende eeuw gebouwd en in de loop van de achttiende eeuw werd het een laat-barok kasteel. Na een brand in 1971 is er veel gerenoveerd en nu vinden er veelal exposities en andere evenementen plaats.
→ Hotel tips in de buurt van dit kasteel: Martin’s Rentmeesterij of Hotel Beila
Het kasteel van Moldave kende door de eeuwen heen diverse eigenaars en is in de middeleeuwen gebouwd. Midden zeventiende eeuw werd het gedeeltelijk verwoest en daarna werd het gerenoveerd tot klassiek buitenhuis. De charmante Franse tuinen verhogen de klassieke uitstraling van het kasteel. Ook van binnen is het kasteel de moeite waard om te bekijken met divers versierde muren en plafonds. Het kasteel ligt op een rots en eromheen ligt een groot natuurgebied waarin je fijn kunt wandelen.
Tussen Givet en Dinant, aan de Maas, ligt het kasteel van Freÿr. Het is een echt kasteel uit de renaissance, met prachtige achttiende-eeuwse kasteeltuinen. Het kasteel is door meerdere families bewoond door de jaren heen en is nu toegankelijk voor het publiek. In het kasteel word je begeleid door een audiotour en kom je meer te weten over de historie van het gebouw. De kasteeltuinen zijn daarnaast heel indrukwekkend en prachtig om doorheen te wandelen. Vergeet vooral ook niet van het uitzicht over de Maas en de rotswanden te bewonderen.
bron: www.wearetravellers.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.