Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 28 juli 2023 @ 00:00 door Travelboy , 924 keer bekeken
Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker
Het Eise Eise Eise Planetarium in Franeker is nog één stap verwijderd van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het ICOMOS heeft als internationaal adviesorgaan groen licht gegeven.
ICOMOS (The International Council on Monuments and Sites) heeft het nieuws woensdag bekendgemaakt. Dat betekent dat het Werelderfgoedcomité in september het definitieve besluit neemt. Dat zou het sluitstuk van een traject zijn dat al twintig jaar duurt.
Directeur-conservator Adrie Warmenhoven is erg blij met het positieve advies. "Het voelt als een beloning voor al het werk dat we sinds 2003 hebben gedaan om werelderfgoed te worden, en als een bevestiging dat het Planetarium inderdaad zo bijzonder is als wij al wisten."
Het ICOMOS schrijft in het adviesrapport dat is opgesteld dat het planetarium van 'uitzonderlijke universele waarde' is.
llustratie van een bijzondere tijd
Het model dat Eise Eisinga ooit heeft gemaakt illustreert een bijzonder moment in de geschiedenis van de wetenschap en het begrijpen van het sterrenkundig model waarbij de planeten rondom de zon draaien, zo staat er. Het planetarium is tussen 1774 en 1781 gebouwd, maar doet het nog steeds en laat bezoekers nog elke dag zien hoe het zonnestelsel werkt.
Of het echt de UNESCO-status krijgt, wordt tussen 10 en 25 september beslist op de vergadering van het Werelderfgoedcomité in Riyad (Saudi-Arabië).
------------------------------------------------
Twee onderzoekers van het UNESCO Global Geoparks Network brachten de afgelopen 5 dagen een intensief bezoek aan het Schelde Delta gebied. Zij onderzochten of het gebied landschappelijk (geologie, landschap, natuur, cultuurhistorie) en organisatorisch (partnernetwerk, gezamenlijk verhaal, gezamenlijke ambities) voldoet aan de hoge Unesco eisen om het keurmerk ‘UNESCO Global Geopark’ te mogen gebruiken. Dit keurmerk is de hoogste wereldwijde standaard voor unieke landschappen met een bijzonder verhaal.
De projectleiders gidsten de onderzoekers 5 dagen lang vakkundig door dit uitgestrekte gebied in Nederland en België: van Noord-Brabant (Brabantse Wal), langs Zeeland, naar de Zwinstreek, over Oost-Vlaanderen, naar de Rupelstreek. Overal werden de UNESCO-vertegenwoordigers hartelijk ontvangen door de lokale organisaties, bestuurders en vrijwilligers die hen vol enthousiasme rondleidden.
Het Geopark Schelde Delta evaluatiebezoek startte daar waar het allemaal begon: de Brabantse Wal. Willem De Weert, die in 2013 het concept Geopark naar de Brabantse Wal bracht, heette de onderzoekers welkom in Hoeve Hildernisse. Hij nam hen mee naar de Rijzende Weg, waar een van de allereerste Geopark-informatieborden staat. Daar nam Kees Gravemaker, secretaris van het dorpsplatform Woensdrecht, het woord en was de UNESCO Global Geopark Field Evaluation formeel gestart.
Ook het Markiezenhof en VVV De Brabantse Wal mochten uiteraard niet ontbreken. Eerst een presentatie door projectleider Ronald van der Stroom over Geopark Schelde Delta, met een aanvullende presentatie over de geologie door voorzitter van de wetenschapskamer Patrick Kiden. Daarna namen Jesse van Tetterode en Claartje Rijkers de onderzoekers mee door de tentoonstelling in het Markiezenhof.
Na Brabant brachten de onderzoekers een bezoek aan Zeeland en de 3 Vlaamse provincies. Het hele verslag is te vinden via scheldedelta.eu. De uiteindelijke beslissing of Geopark Schelde Delta erkend wordt als Unesco Global Geopark maakt UNESCO in 2024 officieel bekend.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.