Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 september 2023 @ 00:05 door Travelboy , 574 keer bekeken

Of je nu een gepassioneerde fietser bent, een gezinsuitje plant of van plan bent om op vakantie te gaan met je caravan, een fietsendrager is een essentieel hulpmiddel om je fietsen veilig en gemakkelijk te vervoeren. In dit artikel bespreken we uitgebreid de verschillende soorten fietsendragers die beschikbaar zijn voor zowel auto’s als caravans, en geven we inzicht in welke dragers het meest geschikt zijn voor specifieke fietstypes zoals fatbikes en racefietsen.

 

Nederland blijft een fietsland en we kopen steeds duurdere fietsen. Uit cijfers van de RAI-Vereniging blijkt dat Nederlanders in 2022 voor €1.515.719.000,- aan nieuwe fietsen kochten. Dat is een plus van 0,9 procent ten opzichte van 2021. Vooral de aanschaf van duurdere e-bikes dreef de omzet op, want het totale aantal verkochte nieuwe fietsen daalde met 7 procent.

 

Zo kies je de juiste fietsendrager

 

Maar de fiets wordt niet alleen gebruikt als vervoermiddel om je van huis naar school of werk te verplaatsen of de boodschappen te gaan halen. Veel Nederlanders nemen hun fiets graag mee op de auto of caravan om ook wat verder van huis mooie fietstochten te maken. Een goede fietsendrager is dan onontbeerlijk. Maar bij het kiezen van de juiste fietsendrager moet je wel op een aantal aspecten letten. Zo hangt de keuze van een passende fietsendrager onder meer af van de vraag of je een trekhaak hebt. Veel elektrische auto’s hebben geen trekhaak, maar ook voor trekhaakloze auto’s zijn er goede fietsendragers verkrijgbaar.

 

Fietsendragers voor auto’s zijn er in verschillende varianten, elk met hun eigen unieke voordelen en geschiktheid voor verschillende situaties. Hier zijn enkele populaire types:

 

1: Dakgemonteerde fietsendragers

 

Dit type fietsendrager wordt op het dak van de auto gemonteerd. Ze zijn ideaal voor auto’s zonder trekhaak. Groot voordeel van een dakgemonteerde drager is dat de kofferbak van je auto gewoon bereikbaar blijft, waardoor je makkelijk bagage kunt meenemen. Dakgemonteerde dragers zijn geschikt voor standaard fietsen en zijn vaak compatibel met verschillende frame-maten. Houd er rekening mee dat het laden en lossen van fietsen op het dak enigszins omslachtig kan zijn. Ook moet je rekening houden met het maximale gewicht dat je op je dak kunt laden. Raadpleeg dus eerst de instructies van de fabrikant. Een fatbike op je dak vervoeren kan lastig worden, maar een of twee racefietsen is meestal geen probleem.

 

2: Fietsendragers voor op een trekhaak

 

Dit type fietsendrager wordt op het dak van de auto gemonteerd. Ze zijn ideaal voor auto’s zonder trekhaak. Groot voordeel van een dakgemonteerde drager is dat de kofferbak van je auto gewoon bereikbaar blijft, waardoor je makkelijk bagage kunt meenemen. Dakgemonteerde dragers zijn geschikt voor standaard fietsen en zijn vaak compatibel met verschillende frame-maten. Houd er rekening mee dat het laden en lossen van fietsen op het dak enigszins omslachtig kan zijn. Ook moet je rekening houden met het maximale gewicht dat je op je dak kunt laden. Raadpleeg dus eerst de instructies van de fabrikant. Een fatbike op je dak vervoeren kan lastig worden, maar een of twee racefietsen is meestal geen probleem.

 

Nadeel van een fietsendrager op de trekhaak is dat je minder makkelijk nog even in je kofferbak kunt. Let er daarom op of je fietsendrager met fietsen er op nog kantelbaar is. Dan kun je alsnog in je kofferbak komen.

 

3: Fietsendragers op de kofferbak

 

Dan zijn er ook nog fietsendragers die op de kofferbak gemonteerd worden. Deze dragers worden op de achterkant van de auto gemonteerd en zijn vaak de meest betaalbare optie. Ze zijn geschikt voor verschillende autotypes en kunnen snel worden gemonteerd en gedemonteerd. Je hebt hierdoor echter beperkte toegang tot de kofferbak en deze dragers kunnen zichtproblemen veroorzaken.

 

Fietsendragers voor caravans

Als je van plan bent om je fietsen mee te nemen tijdens je caravantocht, zijn er ook specifieke fietsendragers beschikbaar voor dit doel. Hier zijn twee populaire opties:

 

1: Disseldragers

 

Disseldragers worden bevestigd aan de dissel van de caravan. Ze zijn handig omdat ze geen extra ruimte innemen op de achterkant van de caravan. Deze dragers zijn geschikt voor standaard fietsen en zijn vaak eenvoudig te monteren en te gebruiken.

 

2: Caravanachterwand-dragers

 

Deze dragers worden op de achterwand van de caravan gemonteerd. Ze zijn geschikt voor verschillende fietstypes en bieden gemakkelijke toegang tot de fietsen. Zorg er bij het kiezen van deze optie voor dat de drager compatibel is met het oppervlak van de caravan en dat het gewicht goed verdeeld is.

 

Verschillen tussen fietsdragers voor de auto

 

De keuze tussen de verschillende soorten auto fietsendragers hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren. Dakgemonteerde dragers zijn handig als je extra bagageruimte nodig hebt en als je geen trekhaak hebt. Trekhaakgemonteerde dragers zijn ideaal voor gemakkelijke toegang tot de achterklep en bieden stabiliteit. Kofferbakgemonteerde dragers zijn budgetvriendelijk, maar let op de beperkte toegang tot de kofferbak.

 

Fietsendragers voor speciale fietstypes

 

Een gewone stadsfiets op een fietsdrager vervoeren, zal in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. En met veel fietsdragers kun je ook kinderfietsen moeiteloos vervoeren. Maar bij sommige fietstypes zoals fatbikes en racefietsen moet je even oppassen.

 

Fatbike op je fietsdrager

 

Voor het vervoeren van fatbikes, die bredere banden hebben, is het essentieel om een drager te kiezen die geschikt is voor bredere banden en een stevige grip biedt. Controleer altijd de compatibiliteit van de drager met fatbike-afmetingen voordat je er een aanschaft.

 

Fietsendragers voor racefietsen

 

Racefietsen hebben een lichtgewicht frame en dunne banden. Bij het kiezen van een drager voor racefietsen is het belangrijk om er een te selecteren die het frame goed ondersteunt en de fiets stevig vastzet zonder schade aan te richten.

 

Andere punten om op te letten bij de aanschaf van een fietsendrager

 

Let in alle gevallen op het gewicht dat je op de trekhaak, dak of achterklep mag vervoeren en of de fietsendrager twee of meer e-bikes mag vervoeren. Dat staat in de specificaties van de drager. En uit een test van de Consumentenbond in maart 2023 bleek dat het bij veel dragers nogal wat kracht kost om het fietsenrek op de trekhaak te tillen en vast te draaien. Dat zou voor ouderen of mensen met reuma een probleem kunnen zijn. Als laatste punt om op te letten: hoe compact is de fietsendrager op te vouwen als je hem niet gebruikt en wilt opbergen.

 

Conclusie

 

Het vinden van de juiste fietsendrager vereist zorgvuldige overweging van je specifieke behoeften en het type voertuig dat je hebt. Dakgemonteerde, trekhaakgemonteerde en kofferbakgemonteerde dragers zijn allemaal goede opties voor auto’s, elk met hun eigen voor- en nadelen. Bij caravans zijn disseldragers en caravanachterwand-dragers geschikte keuzes.

 

Voor speciale fietstypes zoals fatbikes en racefietsen is het van groot belang om dragers te kiezen die specifiek zijn ontworpen om deze fietsen veilig en stevig te vervoeren. Voordat je een beslissing neemt, is het raadzaam om advies in te winnen bij fietswinkels, webshops en fabrikanten om de beste keuze te maken voor jouw unieke situatie. Met de juiste fietsendrager kun je met vertrouwen op pad gaan, wetende dat je fietsen veilig en gemakkelijk worden vervoerd naar elke bestemming die je wilt verkennen. En anders kun je overwegen een vouwfiets te kopen. Die gaat makkelijk mee in de kofferbak of de caravan, maar is minder fijn voor het maken van lange fietstochten.

 

bron: www.reisprofs.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.