Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 06 december 2023 @ 04:08 door Travelboy , 568 keer bekeken

Nu de sociale media de rol van gidsen en reisagenten voor een stuk overnemen, zijn een aantal bestemmingen het slachtoffer van hun eigen populariteit geworden. Gelukkig zijn er alternatieven die even charmant maar een stuk minder drukbezocht zijn…

 

Maand na maand winnen ‘dupe destinations’ aan populariteit, en het is niet moeilijk om te zien waarom! Waarom zou je immers naar plekken als Cinque Terre, Santorini, Polynesië of Barcelona trekken, net als zovele andere toeristen, als er alternatieven zijn die min of meer hetzelfde cachet hebben en gespaard gebleven zijn van het massatoerisme?

 

ENKELE VOORBEELDEN

 

 

Één van de beste voorbeelden op het Oude Continent is Cudillero in de Spaanse regio Asturië. Dit kleine en kleurrijke dorpje, verscholen tussen de kliffen en met uitzicht op zee, doet denken aan het gebied van Cinque Terre in Italië. Alleen is de Spaanse versie veel minder toeristisch dan de Italiaanse. Het eten is er bovendien net zo lekker, aangezien de regio één van de hotspots is van de Iberische gastronomie.

 

 

Als je er altijd al van gedroomd hebt om Santorini te bezoeken, maar eerder mensenschuw bent, dan kan je beter kiezen voor het eiland Paros. Dat is net zo charmant, maar wel rustiger en vooral veel goedkoper.

 

Het concept van de ‘dupe destinations’ blijft natuurlijk niet beperkt tot Europa. Andere voorbeelden zijn Curaçao in plaats van Sint-Maarten, São Miguel in plaats van Hawaï, Chicago in plaats van New York, Perth in plaats van Sydney, Memphis in plaats van Nashville en dichter bij huis Liverpool, waarvan wordt gezegd dat het net zo charmant is als Londen.

 

Het succes van deze ‘dupe destinations’ kan natuurlijk worden verklaard door de lagere prijzen die je er betaalt, maar ook door het feit dat ze veel minder druk zijn. Reizigers die het niet meer kunnen aanzien om omringd te worden door duizenden luidruchtige toeristen met weinig respect voor de trekpleisters die ze bezoeken, zijn er blij mee. Volgens een recent onderzoek van de World Tourism Organisation bezoekt 95% van de reizigers slechts 5% van de aardbol. We zorgen dus allemaal samen voor een concentratie op een aantal plekken, wat niet zonder gevolgen is voor die plekken, hun bewoners en hun erfgoed.

 

bron: www.vakantieweb.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.