Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 08 november 2023 @ 00:01 door Travelboy , 133 keer bekeken

Nu de dagen donkerder worden, kunnen we niet wachten op de knusse feestdagen waarin steden omgetoverd worden tot sprookjesachtige winterwonderlanden. Staat een winterse citytrip ook op jouw bucketlist? Vergeet centimeter voor centimeter voortschuifelen op de grote kerstmarkten: deze 10 Europese steden weg van de massa brengen je helemaal in de kerstsferen!

 

1. Antwerpen, België

 

Kerstmarkt in Antwerpen. Foto: Getty Images

 

Een uitstapje naar onze zuiderburen is zo gemaakt en ondanks het feit dat Antwerpen populair is bij Nederlandse toeristen, valt de drukte op de kerstmarkt doorgaans mee. Deze spreidt zich van 8 december tot 7 januari uit over de Grote Markt en Suikerrui tot aan de Handschoenmarkt. Op het Steenplein vind je een 55 meter hoog reuzenrad met fenomenaal uitzicht over de stad. Terwijl de stad zich hult in feestelijke verlichting, verkopen de marktkraampjes een scala aan ambachtelijke en lokale producten. De centrale trekpleister is de ijspiste, waar je je pirouetjes kunt oefenen. Warm vervolgens op bij een knapperend haardvuur in een van de cafés op de Meir met een kop koffie of een lokaal biertje en geniet van het uitzicht op de feestelijk verlichte winkelstraten. 
Tip: schuif aan aan een tafel in het Elfde Gebod, een traditionele pub waar honderden beelden van de Maagd Maria neerkijken op de drinkers.

 

2. Århus, Denemarken

 

Kerstmarkt in Aarhus, Denemarken. Foto: Getty Images

 

Ga deze kerst op zoek naar wat vakantie-hygge in het Deense Århus, waar vanaf 18 november tot nieuwjaarsdag de vierhonderd jaar oude kersttradities van het land tot leven komen. In Den Gamle By (de oude stad) kun je je in een paardenkoets laten voorttrekken, kerstelfjes ontmoeten en bij het haardvuur luisteren naar kerstverhalen. Geniet van traditionele kerstlekkernijen zoals gingersnaps en marsepein op de Kødbyens-markt, of trakteer jezelf of een ander op houtsnijwerk, geblazen glas of handgeweven textiel. Hoewel de markt niet zo drukbezocht is als die in Kopenhagen, wordt de kerstmarkt graag bezocht door de Denen zelf en heerst er een levendige sfeer.
Tip: in het park Tivoli Friheden vind je een prachtige lichttunnel, een veertig meter hoge kerstboom, een reuzenrad, tal van kraampjes en een schaatsbaan. Wie weet loop je zelfs wel de kerstman tegen het lijf! 

 

3. Coburg, Duitsland

 

Kerstmarkt in Coburg, Duitsland. Foto: Getty Images

 

De geplaveide pleinen, historische huizen en het enorme, imposante kasteel in de Beierse stad Coburg vormen de perfecte setting om al je kerstfantasieën waar te maken. Op de kerstmarkt, die van 1 tot 23 december te vinden is aan de voet van het imposante Veste Coburg-kasteel, wordt handwerk van Beierse ambachtslieden verkocht, terwijl spectaculaire lichtshows de stad verlichten. Geniet van orgelmuziek bij kaarslicht, ritjes met paard en wagen door de pittoreske straatjes en heerlijke warme glazen glühwein. 
Tip: maak een wandeling door de historische binnenstad en geniet van de feestelijke verlichting. Mis ook het standbeeld van Prins Albert niet, de echtgenoot van koningin Victoria, die in 1840 de kerstboom naar Engeland bracht.

 

 

4. Hannover, Duitsland

 

Kerstmarkt in Hannover, Duitsland. Foto: Getty Images

 

Het motto van de Hamburger Weihnachtsmarkt luidt Kunst statt Kommerz. Het aanbod in de vele kraampjes is dan ook eerder artistiek dan commercieel. Plastic verpakkingen zijn uit den boze, er wordt enkel met groene stroom gewerkt en de focus ligt op fairtrade, biologisch en regionaal. Originele kerstcadeautjes zijn snel gevonden: geen spelcomputer maar handgemaakt speelgoed en versgebakken peperkoek in plaats van popcorn. Als letterlijk hoogtepunt vliegt de kerstman tussen 27 november en 22 december driemaal daags in zijn helverlichte slee over het marktplein! 
Tip: combineer een bezoek aan de kerstmarkt met een concert in de Elbphilharmonie, een concertzaal aan de Elbe met een gevel van opvallend gekromde glaselementen.

 

5. Rothenburg ob den Tauber, Duitsland

 

Kerst in Rotherburg ob den Tauber, Duitsland. Foto: Getty Images

 

Rothenburg ob den Tauber was ooit de op één na grootste stad van Duitsland.  Tegenwoordig is het een van de best bewaarde ommuurde middeleeuwse steden. Het is het ultieme Beierse sprookje – vol torentjes, houten balken en klokkentorens – en een onmisbare stop op de Romantische Strasse, een route die 29 typisch Duitse dorpen en steden met elkaar verbindt. De meeste toeristen bezoeken de stad in de zomer, maar juist in de winter komt de magie van de stad tot leven en waan je je in een levende kerstkaart. Volg tussen 1 en 23 december de Nachtwakerstour om meer te leren in het ruige leven hier tijdens de Middeleeuwen en over de belangrijkste gebouwen van de stad, om daarna door te gaan naar de Reiterlesmarkt, waar je kunt genieten van de verhalen over de mysterieuze Reiterle (kleine ruiter), een personage uit oude winterverhalen.  
Tip: bezoek het Duitse Kerstmuseum en duik dieper in de kersttradities. Op vrijdag en zaterdag kun je tot acht uur ‘s avonds vanaf de stadhuistoren genieten van een spectaculair uitzicht over de festiviteiten.

 

6. Colmar, Frankrijk

 

Kerstmarkt in Colmar, Frankrijk. Foto: Getty Images

 

Het kleine stadje Colmar in het noordoosten van Frankrijk straalt het hele jaar door romantiek uit, maar tijdens de feestdagen tussen 23 november en 29 december is het hier nóg bekoorlijker. De oude stad wordt opgelicht door duizenden lichtjes en de geur van vin chaud en geroosterde kastanjes vult de lucht. De grachten en geplaveide straatjes die worden omzoomd door historische vakwerkhuizen, lenen zich perfect voor een knusse winterwandeling. De hele decembermaand gaan op woensdag en zaterdag kinderkoren met verlichte bootjes het water op om kerstliedjes te zingen voor voorbijgangers. De stad kent maar liefst zes kerstmarkten, elk met een unieke sfeer. 
Tip: op Place Rapp kunnen kinderen zich vermaken met een ijsbaan, achtbaan en carrousel, terwijl ouders de Elzasser wijnkelders van de stad kunnen bezoeken, zoals Maison Martin Jund of Domaine Karcher et Fils, waar de hele maand december volksfeesten en evenementen worden gehouden. Proeverijen zijn uiteraard essentieel.

 

 

7. Winchester, Groot-Brittannië

 

Kerstmarkt in Winchester, Engeland. Foto: Getty Images

 

De negende-eeuwse hoofdstad van Engeland is het hele jaar door prachtig, maar Winchester is extra betoverend in december. Het vredige marktstadje licht op tijdens de feestdagen, met een kerstmarkt en een ijsbaan in de schaduw van een middeleeuwse kathedraal. Daar wil je absoluut een dienst bijwonen, zelfs als je niet religieus bent. Het is heel betoverend om kerstliederen te horen weergalmen door het langste kerkschip van Europa. De Cathedral Christmas Market biedt een scala aan handgemaakte geschenken en lokale lekkernijen.
Tip: mis een ritje met de stoomtrein van de Watercress Line niet, die tussen 24 november en 6 januari zowel van binnen als van buiten verlicht is met duizenden kleurrijke LED-lichtjes. Tijdens de rit word je getrakteerd op een DJ-mix getiteld ‘Christmas Chart Crackers’.

 

8. Cortina d’Ampezzo, Italië

 

Kerstmis in Cortina d'Ampezzo, Italië. Foto: Getty Images

 

Het kleine Italiaanse stadje Cortina d’Ampezzo met slechts 6.000 inwoners ligt tussen de toppen van de machtige Dolomieten. Dit skigebied is het grootste deel van de winter bedekt met poedersneeuw - een perfecte kerstbestemming. Als onderdeel van de feestdagen wordt in de aanloop naar Kerstmis elke avond een nieuw raam van het stadhuis verlicht, als een architecturale adventskalender. Cortina is, in tegenstelling tot veel andere steden dicht bij de Oostenrijkse grens, door en door Italiaans, dus je kunt van de lokale bevolking verwachten dat ze zich overgeven aan de traditionele avond-passeggiata: wandelen en etalages kijken. Overdag kun je dus doorbrengen op de pistes, terwijl je ’s avonds wandelt over de kerstmarkt op autovrije Corso Italia, met handgemaakte producten en lokale lekkernijen, voordat je gaat ontdooien in een van de fantastische pizzeria's.
Tip: geniet van een glas vin brulé (Italiaanse glühwein) terwijl je de besneeuwde bergtoppen bewondert.

 

9. Zagreb, Kroatië

 

Kerstmarkt in Zagreb, Kroatië. Foto: Getty Images

 

Kroatië is geen voor de hand liggende winterbestemming en dus kun je in hoofdstad Zagreb ongegeneerd kerst vieren zonder drommen toeristen om je heen te hebben. De stad werd niet voor niets in 2016, 2017 én 2018 bekroond tot de beste kerstmarkt van Europa. Op de traditionele kerstmarkten – de stad telt er meer dan 25! - worden al jaren worstjes en glühwein geserveerd, maar recentelijk zijn daar rakija-bars en openluchtconcerten aan toegevoegd. Glinsterende lichten, kleurrijke ornamenten en seizoensversieringen vormen een aanvulling op een dagelijks programma met openluchtentertainment en culturele optredens, waardoor de sfeer wordt doordrenkt met vakantiemagie. Doe je vakantie-inkopen in het Design District – de Croatian Design Superstore heeft boeken, meubels, sieraden en nog veel meer producten van Kroatische makelij – voordat je naar de ‘New Advent’-vieringen in het Museum of Contemporary Art gaat, waar alternatieve DJ’s deuntjes draaien en opkomende kunstenaars en ontwerpers hun werk presenteren.
Tip: niet ver van Zagreb ligt het skigebied Sljeme, mocht je zin hebben in een actiever avontuur.

 

10. Vilnius, Litouwen

 

Kerstmarkt in Vilnius, Litouwen. Foto: Getty Images

 

De hoofdstad van Litouwen is misschien wel een van de meest ondergewaardeerde steden van Europa, dat nog niet ontdekt is door het massatoerisme, terwijl de oude stad zoveel te bieden heeft. Dit jaar is Vilnius maar liefst 700 jaar oud! Het is een extra romantische bestemming in de winter, omdat er in december geregeld sneeuw valt. Er zijn van 1 december tot 7 januari niet één maar negen kerstmarkten waarvan de bekendste op het Kathedraalplein, waar ieder jaar een fenomenale kerstboom verrijst. 
Op de verschillende kerstmarkten kun je handgemaakte geschenken van Litouwse kunstenaars vinden, van kerstversieringen en bijzondere puzzels tot geurkaarsen en natuurlijke cosmetica. 
Tip: beklim de Gediminastoren voor een panoramisch uitzicht op de feestelijk verlichte stad.

 

bron: www.columbusmagazine.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.