Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 30 augustus 2023 @ 00:00 door Travelboy , 556 keer bekeken

GreenCityTrip heeft 75 NS-rijtuigen van het type ICR aangeschaft. Dat meldt directeur Hessel Winkelmann in de Duitse zakenkrant Handelsblatt. GreenCityTrip doet de aankoop met steun van reisbureau TUI, waarmee de nachttreinoperator ook skitreinen naar Oostenrijk verzorgt.

 

Tot nu toe maakt GreenCityTrip voornamelijk gebruik van leaserijtuigen van EuroExpress: bruine rijtuigen die vaker worden ingezet voor private treinen en charterritten. Samen met TUI organiseert GreenCityTrip sinds vorig jaar skitreinen naar Oostenrijk, en sinds deze zomer ook slaaptreinen naar Praag. Die samenwerking wordt volgens Winkelmann doorgezet met de aanschaf van 75 tot maximaal 250 rijtuigen van NS: “We willen de rijtuigen gebruiken voor de dagdienst, maar we hebben een optie tot 250 stuks.” Een deel daarvan wil GreenCityTrip ombouwen tot slaaprijtuigen.

 

Hotels op spoor

 

TUI-directeur Sebastian Ebel is ambitieus als het gaat om slaaptreinen: “Dit is een enorme kans voor ons. Slaaptreinen zijn niet ouderwets. We willen geld verdienen met hotels op het spoor.” Dat andere aanbieders van nachttreinen allerminst winstgevend zijn – SBB doet het met staatssteun en ÖBB verwacht maximaal een “zwarte nul” – deert Ebel niet. “Wij geloven dat de nachttrein best geëxploiteerd kan worden in combinatie met hotels”, zegt hij tegen Handelsblatt, refererend naar de pakketreizen die TUI aanbiedt. Nu is alleen Praag een zomerbestemming, maar Ebel wil de komende jaren uitbreiden naar Italië, Frankrijk en de Scandinavische landen.

 

Luxere slaapcabines

 

Dat hoeft overigens niet per se met GreenCityTrip, ondanks de aanschaf van tientallen nieuwe rijtuigen. “Er zijn meer interessante bedrijven op de Europese markt van slaaptreinen”, zegt Ebel. Winkelmann is met GreenCityTrip in elk geval van plan door te gaan met het uitbaten van slaaptreinen: “We hebben plannen voor beduidend luxere slaapcabines.” Volgens de eigenaar is GreenCityTrip zelfs al dicht bij winstgevendheid, zo zegt hij in Handelsblatt.

 

De ICR-rijtuigen die GreenCityTrip overneemt, worden bij NS vervangen door het nieuwe ICNG-materieel. De rijtuigen zijn circa 40 jaar oud.

 

bron: www.treinreiziger.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.